Voor elke leeftijd een passende pop
Het maken van poppen is al eeuwenlang een geliefde ambachtelijke traditie. Elke pop is uniek en weerspiegelt de wensen en behoeften van degenen die hem creëren en ermee spelen. En hoewel het maken van poppen kan variëren in stijl en techniek, is er één belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien: de pop moet meegroeien met het kind.
Vanuit de antroposofie geef je een kind in elke nieuwe levensfase een nieuwe pop, omdat de pop functioneert als een spiegel voor het zich ontwikkelende kind en aansluit bij de mogelijkheden van de ontwikkelingsfase.
Ze krijgt een baby een klein knuffelpopje, nog zonder benen en gezichtje.

Een dreumes die net heeft leren lopen krijgt een popje met benen. Maar dit popje is nog zacht gevuld, zodat het overeenkomt met hoe het lichaam van het kind vanbinnen voelt. Er is nog geen echte controle.

Een peuter krijgt al echt controle over zijn lichaam een pop voor een peuter weerspiegelt deze ontwikkelen. De armen en benen zijn wat steviger gevuld en de verhoudingen van de pop veranderen zoals die van het kind zelf.

Als een kleuter eenmaal zijn fijne motoriek ontwikkelt, is het tijd voor een pop die aan- en uitgekleed kan worden: de lijs.

Voor veel ouders is het te kostbaar om in elke leeftijdsfase een verschillende pop te geven.
Er zijn dan twee mogelijkheden.
Één duurzaam stuk speelgoed
Als eerste kun je voor één duurzaam stuk speelgoed kiezen, dat je kind door verschillende leeftijdsfasen kan begeleiden.
Je kunt dan kiezen voor een lijs met een muts en een slaapzak, waarbij de
slaapzak fungeert als een creatieve tussenoplossing, zodat de pop kan meegroeien met het kind.
De pop met het slaapzakje kan het kind vergezellen in de fase waarin het kruipen en de eerste stappen worden gezet. Het vormt een veilige, knuffelige metgezel die meer in harmonie is met het lichaam van het kind dan een lijs.
Als het kind ouder wordt en zijn lichaam beter leert beheersen, kunnen we de slaapzak wegnemen en vervangen door een pakje dat niet aan of uit kan. Nog later kan dat pakje weer vervangen worden door losse kleertjes. Op deze manier groeit de pop mee met de leeftijdsfasen van het kind.
Dit idee van een meegroeiende pop heeft tal van voordelen. Het belangrijkste is dat ouders slechts één keer een mooie pop hoeven aan te schaffen, terwijl deze pop met zorg en aandacht kan worden aangepast aan de veranderende behoeften van het kind. Het is een duurzame benadering van speelgoed, waarbij niet elke nieuwe fase van ontwikkeling een nieuw stuk speelgoed vereist.
Zelf maken is de beste oplossing
Bovenstaande optie ondersteunt de idealen van de antroposofie niet helemaal, omdat de lijs, ook al zit ze verpakt in een slaapzak, toch een pop is die steviger gevuld is. De pop weerspiegelt daardoor de fysieke ontwikkelingsfase van het kind niet op het moment dat het zelf nog niet in deze fase zit.
De beste manier is om zelf te leren poppen te maken. Met een goede cursus lukt het jou ook en je geeft je kind dan niet alleen een pop, maar alle aandacht en liefde die jij in het werk gestoken hebt tijdens het maken van de pop, geef je erbij. Een mooier geschenk is haast niet mogelijk.
In de online cursus poppen maken leer je stap voor stap hoe je zelf een mooie waldorfpop maakt.