Een antroposofische pop? Wat is dat? Dit zijn de belangrijkste kenmerken 

Een antroposofische pop is een unieke metgezel

Als ouder met een kind op een Waldorfschool ben je wellicht al bekend met het begrip "antroposofische poppen." Maar wat maakt een pop antroposofisch en waarom zijn ze zo bijzonder? In dit artikel lees je wat deze poppen zo speciaal maakt en waarom ze een waardevolle metgezel kunnen zijn voor je kind.

Een antroposofische pop is handgemaakt

De antroposofische pop vindt zijn oorsprong in, de naam zegt het al, de antroposofie. Rudolf Steiner, de grondlegger van deze beweging, gaf aanwijzingen over hoe de ideale pop eruit zou moeten zien.

Antroposofische poppen zijn niet zomaar knuffels, maar ze zijn doordrenkt met betekenis en zorgvuldigheid. Deze poppen worden met de hand gemaakt met natuurlijke materialen en met aandacht voor details, en ze weerspiegelen de principes van de antroposofie.

Natuurlijke materialen

Een antroposofische pop is gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen en wol en liefst ook nog van materialen die van biologische kwaliteit zijn. Deze materialen zorgen er niet alleen voor dat de pop prettig en warm aanvoelt, ze helpen ook mee bij het ontwikkelen van een gezonde tastzin.

Wat maakt een antroposofische pop zo anders?

Rudolf Steiner maakte in zijn aanwijzingen duidelijk dat de pop, net als ander speelgoed, ruimte moet overlaten voor de fantasie van het kind. Dat betekent dat een pop geen echte ogen heeft, slechts een aanduiding voor de mond en wel handen en voeten maar geen vingers en tenen.

Doordat deze dingen ontbreken, wordt het kind tijdens het spel als het ware aangespoord om de creatieve fantasie te gebruiken. Zo'n pop kan dus in alle houdingen slapen of wakker zijn. Dat is een groot verschil met de meeste poppen die je tegenwoordig in de winkel vindt.

Eenvoud in vorm en uiterlijk

Antroposofische poppen onderscheiden zich dus door hun eenvoudige, neutrale gezichtsuitdrukkingen en weinig details. Dit is geen toeval, maar een bewuste keuze om de verbeelding van het kind te stimuleren. In plaats van een pop met een vastomlijnde persoonlijkheid, biedt een antroposofische pop ruimte voor het kind om zijn eigen verhalen en emoties op de pop te projecteren.

De pop als spiegelbeeld

En het kind kan hierdoor zijn eigen gevoelens projecteren op de pop omdat de antroposofische pop geen duidelijke gezichtsuitdrukking heeft. Dus is het kind blij, dan kan de pop blij zijn en als het kind verdriet heeft dan kan het dat ook via de pop uitspelen. Zo helpen de poppen de kinderen spelenderwijs bij het begrijpen en verwerken van emoties en levensgebeurtenissen.

Een levenslange vriend

Een antroposofische pop is meer dan alleen speelgoed; het is een levenslange metgezel. Deze poppen groeien met het kind mee en zijn er om troost te bieden, geheimen te bewaren en avonturen te delen. Hun eenvoudige en neutrale uiterlijk maakt hen geschikt voor zowel jonge kinderen als oudere kinderen, en soms zelfs volwassenen.

Antroposofische poppen in de Waldorfschool

In de Waldorfschool zijn antroposofische poppen een integraal onderdeel van het onderwijs. Ze zijn te vinden in de speelhuisjes van de kleuterklas en ze worden vaak gebruikt in poppenspelen, verhalenvertellingen en rollenspellen, waardoor kinderen een diepere verbinding kunnen leggen met de poppen.

Een pop kiezen voor jouw kind

Het kiezen van een antroposofische pop voor jouw kind is een belangrijke beslissing. Het is meer dan alleen een stuk speelgoed; het is een metgezel die deel zal uitmaken van de innerlijke wereld van jouw kind. Bij het selecteren van een pop is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de materialen en het vakmanschap. Zoek naar poppen die met liefde en zorg zijn gemaakt en die voldoen aan de antroposofische principes. Of maak er zelf een.

Zelf een pop maken?

Wil je graag zelf zo'n mooie pop maken? Dan kun je je aanmelden voor de online cursus poppen maken. Een link naar de cursus vind je rechts van dit artikel. Met de uitgebreide handleiding uit deze cursus gaat het jou ook lukken om een pop voor je eigen kind te maken. En wist je dat zelf maken een heel antroposofische keuze is? Gedurende de tijd die je met het maken van de pop bezig bent stop je jouw energie in de pop en dat is te voelen voor je kind. Dit is dé reden dat veel mensen hun pop levenslang bewaren en de poppen soms zelfs van generatie op generatie doorgegeven worden.

Een bijzondere vriend voor het leven

In een wereld vol plastic en technologie bieden antroposofische poppen een tegenwicht. Ze brengen de magie van eenvoud en verbeelding in het leven van jouw kind. Of het nu is om te troosten, te spelen of te delen in avonturen, een antroposofische pop kan een bijzondere vriend voor het leven zijn. En wat is er nu mooier dan dat?

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>