Het ambacht van de schoenmaker in de ambachtenperiode 

Het ambacht van de schoenmaker: een stapsgewijze reis door het leerplan van het Waldorfonderwijs

Het ambacht van de schoenmaker is een eeuwenoud beroep dat diepgeworteld is in de geschiedenis van ambachtelijk vakmanschap. Dit oude ambacht heeft niet alleen bijgedragen aan de bescherming van onze voeten, maar speelt ook een belangrijke rol in het Waldorfonderwijs.

In dit artikel kun je lezen over de geschiedenis van het schoenen maken, hoe het ambacht in zijn werk gaat, de rol ervan in de ontwikkelingsstof in verschillende jaren van de Waldorfschool, en de waarde die het heeft voor de ontwikkeling van kinderen.

De geschiedenis van het schoenen maken

Schoenen zijn al eeuwenlang een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Van de eenvoudige leren sandalen van de oude Grieken tot de met de hand gemaakte laarzen van middeleeuwse ambachtslieden, schoeisel speelt al heel langer tijd een cruciale rol in de bescherming van onze voeten. Het ambacht van de schoenmaker dateert terug tot de vroegste beschavingen en schoenmakers werden al snel vakmensen die schoenen op maat konden maken.

In de loop der tijd heeft het schoenmakersambacht zich ontwikkeld en verfijnd, met aandacht voor zowel functionaliteit als esthetiek. Traditioneel werden schoenen met de hand vervaardigd, waarbij elk paar een uniek kunstwerk was, gemaakt met vakmanschap en zorg. Nog steeds zijn er schoenmakers van dat kaliber en een eenvoudig paar schoenen kun je heel goed zelf maken met een aantal simpele materialen en hulpmiddelen.

Hoe het ambacht van de schoenmaker werkt

Het schoenmakersambacht begint met het selecteren van de juiste materialen: leer, stof, zolen en andere benodigdheden. De leerlingen leren hoe de schoenmaken deze materialen moet bewerken en combineren om een duurzaam en comfortabel paar schoenen te creëren. Het proces omvat het maken van het patroon voor een schoen, het snijden en vormgeven van het leer, het naaien en stikken van de naden, en het bevestigen van de zolen.

Schoenmakers leren hoe ze verschillende soorten schoenen kunnen maken, van eenvoudige sandalen tot verfijnde leren laarzen. Het is een ambacht dat geduld en precisie vereist en waarbij elk detail van belang is voor het eindresultaat.

Ambachten in de Waldorfschool

In de Waldorfschool spelen traditionele ambachten een centrale rol in het curriculum. Tijdens klas 3, wanneer kinderen rond de 9 jaar oud zijn, worden ambachten geïntroduceerd als een belangrijk onderdeel van de ontwikkelingsstof in de vorm van een ambachtenperiode. Het ambacht van de schoenmaker kan onderdeel zijn van deze periode.

Door betrokken te zijn bij het proces van schoenen maken leren kinderen niet alleen hoe het proces praktisch in zijn werk gaat, maar leren ze ook met andere ogen te kijken naar de dingen en materialen om hen heen en gaan ze de waarde van handgemaakte producten zien. Dit draagt bij aan hun respect voor ambachtsmensen en de ambachten die zij beoefenen.

Het schoenmakersambacht kan als een rode draad door de leerlijn lopen

Het ambacht van de schoenmaker is niet beperkt tot slechts één klas in de Waldorfschool. Het begint al in de kleuterklas met een kringspel over dit ambacht, waarbij de kinderen met liedjes, versjes, handgebaren en bewegingen het ambacht voor het eerst beleven. Later, in klas 3 tijdens de ambachtenperiode, verdiepen ze hun begrip door een echte schoenmaken aan het werk te zien en misschien zelfs een handje te helpen bij het proces.

Als de leerlingen door de bovenbouw gaan, komt dit ambacht nog een keer voorbij. Nu omdat ze zelf uitgedaagd worden om een paar schoenen voor zichzelf te maken. Dit proces omvat niet alleen praktische vaardigheden, maar leert kinderen ook over duurzaamheid, vakmanschap en creativiteit.

Kortom, het ambacht van de schoenmaker is een waardevol onderdeel van het Waldorf-onderwijs. Het biedt kinderen de kans om de rijkdom van oude ambachten te ontdekken en hun begrip en waardering voor handgemaakte producten en ambachtsmensen te verdiepen. Het is een proces dat niet alleen zorgt voor de vorming van praktische vaardigheden, maar ook bijdraagt aan het vormen van een stevig karakter en aan de groei en ontwikkeling van een open, nieuwsgierige houding en een respectvolle blik naar de wereld om hen heen.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>