Kleine Koen in de tuin laat je de herfst op een sprookjesachtige manier beleven 

Het jaar rond is een echte klassieker

Kleine Koen in de tuin van Elsa Beskow werd voor het eerst uitgebracht in 1920 in het Zweeds, de moedertaal van de schrijfster en tekenares van dit boek.

In Kleine Koen in de tuin raakt Koen tijdens het spelen zijn bal kwijt. Op zoek naar die bal ontmoet hij een jongen die September heet. Samen zoeken ze zijn bal en ondertussen ontmoeten ze alle plantenwezens van de planten die in de tuin groeien. Allemaal reageren ze ook op de aanwezigheid van September, die natuurlijk voor de meeste planten het einde van het groeiseizoen aankondigt. De sfeer is prachtig neergezet en de platen zijn erg mooi.

Elsa Beskows boeken geven de waldorf sfeer heel mooi weer

Kleine Koen in de tuin is net als al Else Beskows boeken een ontzettend lief en sfeervol prentenboek dat heel geschikt is voor peuters en kleuters. Het heeft prachtige grote platen die het verhaal in een sprookjesachtige sfeer mooi in beeld brengen. Echt een lust voor het oog.

In de prentenboeken van Elsa Beskow speelt de natuur en de cyclus van de seizoenen een belangrijke rol. Je waant je even in een van de vele sprookjesbossen van het Zweedse platteland. In dit boek waan je je niet in een sprookjesbos, maar wel in de moestuin bij zo’n typisch Zweeds plattelandshuis.

De prentenboeken van Elsa Beskow zijn al vele jaren geleden door de waldorf scholen in het hart gesloten. Ze lijken daarom haast verweven met het waldorf onderwijs of de waldorf opvoeding, maar ze zijn natuurlijk voor iedereen erg leuk.

Wie was Elsa Beskow?

Elsa Maartman was al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schrijven. Ze volgde kunstonderwijs aan de technische school in Stockholm. Daarna ging ze als tekenlerares werken aan de middelbare school in Djursholm. Daar ontmoette ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

Vanaf 1894 leverde Elsa Beskow bijdragen voor Jultomten, een Zweeds tijdschrift voor kinderen. Van 1897 tot 1952 maakte ze in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen daarin een belangrijke rol. Vaak kregen elementen uit de sprookjeswereld, zoals elfen of kabouter, een belangrijke rol in haar boeken. Lasse-Liten i trädgården, de oorspronkelijke Zweedse titel van Het jaar rond, schreef ze in 1920.

Ze werd de bekendste jeugdauteur in Zweden en veel van haar boeken werden klassiekers en worden nog steeds voortdurend herdrukt. Naast alle prentenboeken die ze maakte, illustreerde ze ook ABC-boeken en liedjesboeken voor Zweedse scholen.

Kleine Koen in de tuin is al lang geleden vertaald naar het Nederlands en door uitgeverij Christofoor uitgebracht. Op dit moment is het boek alleen nog tweedehands te koop.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>