Het oude testament in mooie beelden gevangen
Het boek En het werd Licht van Jacob Streit is een prachtige weergave van de verhalen van het oude testament voor de kinderen van de derde klas. Aan de verhalen kan een tekenopdracht gekoppeld worden, waarbij de kinderen zelf een element uit het verhaal kunnen kiezen om de inhoud in een beeld te vangen.
Elk kind kiest zijn of haar eigen beeld bij het verhaal
Na het vertellen van het verhaal van de zondeval wil een kind graag God tekenen. Maar hoe ziet God eruit? Tja, dat weet niemand. Toch zijn er in het verhaal wel aanwijzingen die ze kan volgen en na een gesprekje trekt ze de conclusie dat God de Vader een man moet zijn. Gaandeweg vraagt ze zich nog af wat voor kleur ogen hij heeft, of hij schoenen draagt en of hij kleren aan heeft.
Haar uiteindelijke tekening is er een van een heel ander soort man dan hoe God vaak afgebeeld wordt. Het is een jonge man met bruine krullen, groene ogen en een blauwe mantel aan. God loopt op blote voeten en bovendien heeft hij een roos in zijn hand en een krans met bloemen op zijn hoofd. En ook al komt hij in het verhaal van de zondeval onder begeleiding van bliksem en donder uit de hemel omlaag om Adam en Eva uit het paradijs weg te sturen, lacht hij ons vriendelijk toe.
Materialen en aanwijzingen
Voor de tekeningen zijn waskrijtjes gebruikt. Dat is materiaal dat vooral geschikt is om “schilderend te tekenen”. Vanuit het vlak dus, en niet met de omtreklijnen als uitgangspunt. Eigenlijk zijn de krijtjes meer geschikt voor natuurtekeningen, of tekeningen met mensfiguren die wat grover worden weergegeven en een globaler beeld geven.
Een tekening met potlood kan veel gedetailleerder uitgewerkt worden, met meer details en is daarom vooral geschikt voor de hogere klassen. In elk geval pas als de kinderen geleerd hebben om schilderend te tekenen. Zo is eenvoudig te voorkomen dat er alleen lijntekeningen gemaakt worden.
Zoals je overal kleur en vorm ziet als je in de wereld om je heen kijkt, zo willen we dat in de tekening van het kind ook terug zien. Geen lege plekken en witte vlakken waar die in werkelijkheid niet zouden zijn. Met een paar kleine vragen kun je een kind uitnodigen eventuele legen plekken nog in te vullen.