Over

Creëer de waldorfsfeer

Wonderful Waldorf World is bedoeld als inspiratiebron voor iedereen die houdt van de waldorfsfeer.

Of je nu ouder, grootouder, juf of meester bent en of je verbonden bent aan een waldorfschool of niet, hier kun je informatie tot je nemen en inspiratie opdoen.

Je vindt hier tips met betrekking tot opvoeding,  voorbeelden uit het onderwijs, de antroposofische achtergronden en natuurlijk heel veel ideeën om die zo typerende waldorfsfeer een plekje in je leven te kunnen geven.

Wat is de waldorfsfeer

Wie een waldorfschool binnen gaat merkt meteen dat alles er anders uitziet dan in andere scholen. De schoolbanken en stoelen zijn van hout, de muren zijn geschilderd in zachte kleuren, er hangt een ouderwets krijtbord aan een van die muren en in de hoek van elk lokaal is een seizoenentafel.

De sfeer is er warm en vriendelijk en overal om je heen zie je handwerk en het resultaat van creatieve uitspattingen van zowel kinderen als volwassenen. Alles is gemaakt van natuurlijke materialen en op zo een manier vormgegeven dat het totaalbeeld het oog streelt en de ziel raakt.

De waldorfsfeer is daarnaast ook voelbaar als een manier van leven, die het resultaat is van het werkelijk proberen te doorgronden van de mens en de wereld die haar omgeeft.

Wat is waldorf

Waldorf is de internationale benaming voor vrijeschoolonderwijs. Dit is een wereldwijde stroming binnen het onderwijs die de antroposofie als basis heeft. 

Vanuit de antroposofie bekeken is onderwijs een vorm van opvoeding. Het doel is om lichaam en ziel beiden aan te spreken en met elkaar in verbinding te brengen. Dat uit zich in leren met hoofd, hart en handen. Naast de gewone schoolvakken zijn er bovendien veel kunstzinnige vakken en worden er ambachten beoefend. Theoretische vakken worden nooit als theorie alleen aangeboden, maar altijd ingebed in een ervaring, waardoor de theorie tot leven komt.

Als deze beginselen toegepast worden en daarnaast de leerkracht, het kind en de lesstof met elkaar een drie-eenheid vormen, verandert onderwijs in opvoedkunst.

Wat vind je hier

Op deze website vind je een keur aan informatie, allemaal met een relatie tot de "wonderlijke waldorf wereld". Je kunt daarbij denken aan lesideeën en achtergrondinformatie, het zelf maken van speelgoed van natuurlijke materialen, de aankleding van je huis of het klaslokaal en aanwijzingen om jezelf als volwassene verder te ontwikkelen.

Kijk rustig rond tussen alles wat hier te vinden is. En meld je hieronder alvast aan voor de gratis e-cursus, om aan de hand van het jaarritme een rondleiding te krijgen door deze wonderlijke wereld.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>