Antroposofische weekspreuk week 11 van Rudolf Steiner 

Midzomer is op komst

Het is de week voor midzomer, warm, zonnig en waar aan de ene kant de grond droger en droger voelt, barsten aan de andere kant de bloemknoppen open. Nog even en de zomer zal zich in volle glorie laten zien. Dit is de tijd om naar buiten te gaan en te genieten van de zon, de zomer en van alle bloemen die bloeien.

Precies daarover gaat ook de antroposofische weekspreuk van Steiner voor deze week:

De spreuk van week 11

Es ist in dieser Sonnestunde
An dir, die weise Kunde zu erkennen:
An Weltenschönheit hingegeben,
In dir dich fühlend zu durchleben:
Verlieren kan dat Menschen-Ich
Und finden sich im Welten-Ich.

In het naar buiten gaan en vol overgave genieten van alles wat daar te vinden is, kun je het gevoel krijgen dat je jezelf verliest. Tegelijkertijd kan nu juist ook het besef opwellen dat je jezelf niet écht verliest, maar juist kunt hervinden. Op een heel andere manier dan in de winter het geval is.

In de zomer vind je jezelf niet door naar binnen te keren, zoals in de winter, maar juist door op te gaan in de rijkdom die de natuur (die een uitdrukking is van Steiners Wereld-ik) te bieden heeft. Je moet je daaraan overgeven en jezelf als het ware verlaten om jezelf nu te kunnen vinden.

Als je met persoonlijke groei en ontwikkeling bezig bent, kan dat tegenstrijdig zijn. Maar ik zou zeggen: probeer eens hoe het is en wat je zo ondervindt.

Bij welke data hoort weekspreuk week 11?

Rudolf Steiner gebruikte voor zijn weekindeling voor de weekspreuken een andere indeling dan die we gewend zijn te gebruiken in onze kalendertelling. Hij begon met tellen op het moment van de Paasstemming en telt van daaruit door.
De weekspreuk van week 11 uit het originele boek is daardoor bedoeld voor de dagen 16 juni, 17 juni, 18 juni, 19 juni, 20 juni, 21 juni, 22 juni en 23 juni. Dat zijn geen 7 maar 8 dagen omdat ze de week stopt bij Sint Jan, de midzomerviering (en midzomerstemming).

Eigenlijk zouden we elk jaar opnieuw de kalender passend moeten maken naar de feestdagen, zodat de weekspreuken die op de feestdagen vallen precies zo uitkomen en de weken eromheen ook zo vallen zoals Steiner ze ooit bedacht. Dat kan een beetje anders zijn dan de data die gegeven zijn, omdat bijv. Pasen en Pinksteren niet altijd op dezelfde datum vallen. Voor dit artikel is dat niet handig, omdat het dan jaarlijks opnieuw aangepast zou moeten worden. Daarom staan hierboven de data zoals ze bij de oorspronkelijke spreuken opgegeven zijn.

De weekspreuken als houvast

De weekspreuken van Rudolf Steiner bieden een stevig houvast om te gaan ervaren hoe de ontwikkeling van ons als mens gekoppeld is aan het ritme van de seizoenen. En aan hoe we samen, natuur en mens, op onze eigen manier door het jaar heen bewegen.

Naast de weekspreuken zijn er natuurlijk ook andere gebruiken en manieren om het ritme van het jaar te beleven en een plek in je leven te geven.

Wil je regelmatig een mail ontvangen met de weekspreuk en ook met ideeën om het ritme van het jaar op een andere manier te beleven? Meld je dan hieronder aan voor de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>