Het Perzische rijk van lang geleden (5e klas geschiedenis) 

Het ontstaan van het Perzische rijk

Vele duizenden jaren geleden maakte de mens een enorme ontwikkeling door. Het was de overgang van jager verzamelaar naar boer. De overgang van een nomadisch bestaan naar wonen op een vaste plaats. Die overgang vond plaats in het gebied waar nu Iran ligt. Het was de plek die later bekend zou worden als het Perzische rijk.

Die ontwikkelingen gingen natuurlijk niet van de een op de andere dag. En hoewel we niet weten hoe het werkelijk gebeurd is, zijn er wel oude verhalen te vinden die je kunt gebruiken om in de 5e klas te vertellen in de periode over oude culturen. De periode waar de ontwikkelingen in het Perzische rijk deel van uitmaken.

Perzië en India, haast twee verschillende werelden

Perzië was een heel ander land dan het India waar de periode over de oude culturen mee begon. De natuur was er woest en onherbergzaam, met hier en daar vruchtbare stukken land. In Perzië kostte het wel degelijk moeite om aan eten te komen. Jagen was er geen overbodige luxe, maar noodzaak om te overleven. Bovendien kon het er ook koud zijn en daardoor was er kleding en beschutting nodig. De manier van leven in het oeroude Perzië zou je kunnen vergelijken met wat vandaag de dag bushcrafters doen. Bij deze huidige groep is dan ook inspiratie te halen voor activiteiten die aan de verhalen over die tijd gekoppeld kan worden.

Een leven zoals dat in het oude Perzische rijk was hard en moeilijk en het zorgde voor mensen die hard, moedig en onbuigzaam waren. De omgeving en de situatie vormden het karakter zoals nodig was om te kunnen overleven.

Verhalen over het Perzische rijk

Als je in de 5e klas wilt vertellen over het oude Perzië en op zoek gaat naar verhalen, kun je heel verschillende verhalen tegenkomen. Als eerste is daar Zarathustra. Hij was een wijze die de basis legde voor een geloof waarvan ook nu nog aanhangers te vinden zijn in Iran, ook al zullen ze het meestal niet beseffen of zo benoemen. Als tweede kun je verhalen vinden over koningen, zoals koning Jam, Jamsid, Jamshid, Jamshyd of Yima, maar er zijn ook andere verhalen.

Zarathustra’s invloed op de mens en het leven in het oude Perzië

De impact van Zarathustra en zijn leer was groot. Hij verdeelde de wereld in goed en slecht, in wat van Ahura Mazda kwam en wat van Ahriman was. Alles wat je kunt bedenken hoorde bij het een of het ander. En hij riep de mensen op om zelf een keuze te maken, bij alles wat ze deden, zeiden en dachten. De keuze tussen goed en slecht.

Ook nadien, toen het Perzische rijk geregeerd werd door koningen, bleef deze overtuiging als een soort fundament van de cultuur bestaan.

Boekentips voor wie zich wil verdiepen in het Perzische rijk

Zarathustra, de eerste profeet van Christus van D.J. van Bemmelen (inclusief de Gatha’s)

De oude waereld : het land van Zarathustra : romantisch epos uit Oud-Perzie benevens het boek der toelichtingen van Israel Querido

De godsdienst van Zarathustra : van haar ontstaan in Baktrie tot den val van het Oud-Perzische Rijk van C.P. Tiele

Op zoek naar Zarathoestra van Paul Kriwaczek (geen boek over de geschiedenis, maar een zoektocht naar de invloed van Zarathustra en hoe die nog steeds terug te vinden is in het huidige Iran)

Het wereldrijk van het tweestromenland: de opkomst van Assyrië, Babylonië en Perzië van Daan Nijssen

Perzië : geschiedenis en cultuurschatten van een oude beschaving van Anna Vanzan

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>