De slak, een wonderlijk dier dat we allemaal kennen 

Een slak is veel meer dan een vieze glibberaar

Wie aan een slak denkt, denkt waarschijnlijk aan een huisjesslak of een naaktslak. Maar wist je dat er zo’n 250 verschillende soorten in Nederland zijn? De slak is een dier dat iedereen wel kent en regelmatig tegenkomt. Het is echt een dier uit onze direct leefomgeving. Bovendien is het een dier waar veel over te vertellen is. Je zou kunnen zeggen dat de slak een hoop geheimen heeft voor de meeste mensen.

Meer dan genoeg te onderzoeken en ontdekken

Voor de dierkunde periode van de vierde klas is de slak daarom een dankbaar onderwerp. Je kunt naar buiten om slakken te zoeken, je kunt ze tegen het raam van het lokaal aan zetten en vervolgens van binnen bekijken. Wat is er allemaal aan de slak te ontdekken? Hoe leeft hij? Hoe beweegt hij zich voort? Hoe eet hij? Wat kan een slak allemaal wat wij niet kunnen? En wat kan een slak niet wat wij wel kunnen?

Van het slijm dat de slak maakt en waarover hij meer door het leven glijdt dan loopt tot het huis op zijn rug waarbij je duidelijk kunt zien hoe hij het maakt tot aan de ogen, de raspende tong, de manier waarop hij ademt, aan een ogenschijnlijk eenvoudig dier zoals een slak valt een hoop te ontdekken.

Inspiratiebronnen voor een les over slakken

De boeken The human being and the animal world van Charles Kovacs en Beestjes! van Nick Baker vormen samen een rijke bron van informatie om een uitgebreide les over slakken vorm te geven.

Let op, deze les doe je het best wanneer het niet te warm en niet te koud is en bovendien liefst met vochtig weer op een plaats waar de slakken in de schaduw hun bijzonderheden kunnen laten zien. Op die manier blijft de les leuk voor “iedereen” die eraan mee doet.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>