Reis naar het Land Van Lang Geleden van Elsa Beskow 

De Reis naar het Land Van Lang Geleden is een prachtig verhaal

Reis naar het Land Van Lang Geleden van Elsa Beskow is met recht een klassieker te noemen. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1923 in het Zweeds, de moedertaal van de schrijfster en tekenares van dit boek.

Reis naar het Land Van Lang Geleden gaat over twee kinderen die elkaars broer en zus zijn en die samen op avontuur gaan. Een spannend avontuur met draken en een heuse prinses, een ridder en een trol.

Tegelijkertijd is het verhaal een beschrijving van wat er tijdens vrij spel in de fantasie van kinderen kan gebeuren en er zitten ook nog wat opvoedkundige slimmigheidjes in verwerkt, die de oplettende lezen het idee kunnen geven dat Elsa Beskow haar verhalen bij haar eigen kinderen gebruikte om de huisregels op een lieve en milde manier kracht bij te zetten. En wellicht ook om een kind dat het niet zo naar de zin had op school er op een andere manier te laten kijken.

Het verhaal is langer en spannender dan veel van haar andere boeken en het is dan ook meer geschikt voor kleuters dan voor peuters.

Elsa Beskows boeken geven de waldorf sfeer heel mooi weer

Reis naar het Land Van Lang Geleden is net als al Else Beskows boeken een ontzetten lief en sfeervol prentenboek. Maar… dit boek is nog niet zo geschikt voor peuters. Het verhaal is vrij lang en er komen spannende dingen in voor. Het heeft daarnaast, zoals we van Elsa kennen, prachtige grote platen die het verhaal in een sprookjesachtige sfeer mooi in beeld brengen. Echt een lust voor het oog.

In de prentenboeken van Elsa Beskow speelt de natuur een belangrijke rol. Je waant je even in een van de vele sprookjesbossen van het Zweedse platteland. Dat is in dit boek niet anders.

De prentenboeken van Elsa Beskow zijn al vele jaren geleden door de waldorf scholen in het hart gesloten. Ze lijken daarom haast verweven met het waldorf onderwijs of de waldorf opvoeding, maar ze zijn natuurlijk voor iedereen erg leuk.

Wie was Elsa Beskow?

Elsa Maartman was al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schrijven. Ze volgde kunstonderwijs aan de technische school in Stockholm. Daarna ging ze als tekenlerares werken aan de middelbare school in Djursholm. Daar ontmoette ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

Vanaf 1894 leverde Elsa Beskow bijdragen voor Jultomten, een Zweeds tijdschrift voor kinderen. Van 1897 tot 1952 maakte ze in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen daarin een belangrijke rol. Vaak kregen elementen uit de sprookjeswereld, zoals elfen of kabouter, een belangrijke rol in haar boeken. In dit boek is dat ook zo. Er zijn een prins en een prinsen, een koning en een koningin, een kabouter, een trol, een heleboel trollenkinderen en draken. Resan till landet Längesen, wat de oorspronkelijke Zweedse titel van dit boek is, schreef ze in 1923.

Ze werd de bekendste jeugdauteur in Zweden en veel van haar boeken werden klassiekers en worden nog steeds voortdurend herdrukt. Naast alle prentenboeken die ze maakte, illustreerde ze ook ABC-boeken en liedjesboeken voor Zweedse scholen.

Reis naar het Land Van Lang Geleden is vertaald naar het Nederlands en door uitgeverij Christofoor uitgebracht. Op het moment van schrijven van dit artikel is het boek in herdruk.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>