Pelles nieuwe kleren van Elsa Beskow neemt je mee naar vroeger 

Pelles nieuwe kleren is een echte klassieker

Pelles nieuwe kleren van Elsa Beskow is met recht een klassieker te noemen. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1912 in het Zweeds, de moedertaal van de schrijfster en tekenares van dit boek. In het Nederlands werd het eerder uitgebracht onder de naam Hansje en zijn nieuwe pakje. Op de foto zie je het titelblad van toen.

In Pelles nieuwe kleren beleef je met Pelle hoe zijn nieuwe kleren gemaakt worden. Van het scheren van het schaap tot de kleermaker die Pelle zijn pakje overhandigt als het af is. De oude ambachten worden prachtig in beeld gebracht. De kinderen aan wie je het boek voorleest leren zo meteen hoe kleren gemaakt worden en hoeveel werk er eigenlijk in zit, ook al gebeurt het tegenwoordig niet zo vaak mee met de hand zoals bij Pelles nieuwe kleren.

Elsa Beskows boeken geven de waldorf sfeer heel mooi weer

Pelles nieuwe kleren is net als al Else Beskows boeken een ontzetten lief en sfeervol prentenboek dat heel geschikt is voor peuters en kleuters. Het heeft prachtige grote platen die het verhaal in een sprookjesachtige sfeer mooi in beeld brengen. Echt een lust voor het oog.

In de prentenboeken van Elsa Beskow speelt de natuur en de cyclus van de seizoenen een belangrijke rol. Je waant je even in een van de vele sprookjesbossen van het Zweedse platteland.

De prentenboeken van Elsa Beskow zijn al vele jaren geleden door de waldorf scholen in het hart gesloten. Ze lijken daarom haast verweven met het waldorf onderwijs of de waldorf opvoeding, maar ze zijn natuurlijk voor iedereen waardevol.

Wie was Elsa Beskow?

Elsa Beskow was al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schrijven. Ze volgde kunstonderwijs aan de technische school in Stockholm. Daarna ging ze als tekenlerares werken aan de middelbare school in Djursholm. Daar ontmoette ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

Vanaf 1894 leverde Elsa Beskow bijdragen voor Jultomten, een Zweeds tijdschrift voor kinderen. Van 1897 tot 1952 maakte ze in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen daarin een belangrijke rol. Vaak kregen elementen uit de sprookjeswereld, zoals elfen of kabouter, een belangrijke rol in haar boeken. Pelles nya kläder, de oorspronkelijke Zweedse titel van Pelles nieuwe kleren, schreef ze in 1912.

Ze werd de bekendste jeugdauteur in Zweden en veel van haar boeken werden klassiekers en worden nog steeds voortdurend herdrukt. Naast alle prentenboeken die ze maakte, illustreerde ze ook ABC-boeken en liedjesboeken voor Zweedse scholen.

Pelles nieuwe kleren is al lang geleden vertaald naar het Nederlands en is nog steeds te koop via uitgeverij Christofoor.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>