Olles skitocht van Elsa Beskow is een waar wintersprookje 

Olles Skitocht is een echte klassieker

Olles skitocht van Elsa Beskow is met recht een klassieker te noemen. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1907 in het Zweeds, de moedertaal van de schrijfster en tekenares van dit boek. Het is dus al meer dan 100 jaar oud! Bij de eerste Nederlandse vertaling heette het boek in Nederland Olles sneeuwschoentocht. In de loop der tijd is de titel aangepast. En niet alleen dat, ook het taalgebruik van het verhaal is gemoderniseerd.

Dit is een foto van de oude versie:

olles sneeuwschoentocht

In Olles skitocht zien we hoe de Zweedse 6-jarige Olle een paar echte ski’s krijgt. Verlangend kijkt hij uit naar de winter, zodat hij ze kan gaan gebruiken. De vreugde van Olle als het eindelijk zover is, is zo leuk beschreven dat je het helemaal voor je ziet. Tijdens zijn tocht ontmoet Olle Koning Winter en Vrouwtje Dooi en hij beleeft een bijzonder avontuur. Olle zou liefst willen dat het altijd winter bleef, maar dat gaat natuurlijk niet. Wie wil weten welk avontuur Olle beleeft en hoe het verhaal afloopt, moet het zelf maar gaan lezen.

Elsa Beskows boeken geven de waldorf sfeer heel mooi weer

Olles skitocht is net als al Else Beskows boeken een ontzetten lief en sfeervol prentenboek dat heel geschikt is voor peuters en kleuters. Het heeft prachtige grote platen die het verhaal in een sprookjesachtige sfeer mooi in beeld brengen. Echt een lust voor het oog.

In de prentenboeken van Elsa Beskow speelt de natuur en de cyclus van de seizoenen een belangrijke rol. Je waant je even in een van de vele sprookjesbossen van het Zweedse platteland.

De prentenboeken van Elsa Beskow zijn al vele jaren geleden door de waldorf scholen in het hart gesloten. Ze lijken daarom haast verweven met het waldorf onderwijs of de waldorf opvoeding, maar ze zijn natuurlijk voor iedereen heel fijn.

Wie was Elsa Beskow?

Elsa Maartman was al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schrijven. Ze volgde kunstonderwijs aan de technische school in Stockholm. Daarna ging ze als tekenlerares werken aan de middelbare school in Djursholm. Daar ontmoette ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

Vanaf 1894 leverde Elsa bijdragen voor Jultomten, een Zweeds tijdschrift voor kinderen. Van 1897 tot 1952 maakte ze in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen daarin een belangrijke rol. Vaak kregen elementen uit de sprookjeswereld, zoals elfen of kabouter, een belangrijke rol in haar boeken. Olles skidfärd, de oorspronkelijke Zweedse titel van Olles skitocht, schreef ze in 1907. Het was een van de eerste boeken die ze helemaal zelf schreef en illustreerde.

Elsa Beskow werd de bekendste jeugdauteur in Zweden en veel van haar boeken werden klassiekers en worden nog steeds voortdurend herdrukt. Niet alleen in het Zweeds, maar ook in andere talen, zoals het Nederlands. Naast alle prentenboeken die ze maakte, illustreerde ze ook ABC-boeken en liedjesboeken voor Zweedse scholen.

Olles Skitocht is al lang geleden voor het eerst vertaald naar het Nederlands en daarna nog eens helemaal herschreven. Het boek is uitgebracht door verschillende uitgevers en nu nog te koop via Uitgeverij Christofoor.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>