Okke Nootje en Doppejan is een echt herfstsprookje 

Okke Nootje en Doppejan is een echte klassieker

Okke Nootje en Doppejan van Elsa Beskow is met recht een klassieker te noemen. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1939 in het Zweeds, de moedertaal van de schrijfster en tekenares van dit boek.

Okke Nootje en Doppejan zijn drie kleine eikelkindjes. Als ze met de wind spelen en het plots mis gaat en twee van hen in de schone was vallen, moeten ze voor straf klusjes doen. Maar als Doppejan en Okke wel erg lang van huis weg blijven, wil Nootje hen gaan zoeken. Ze maakt onderweg allerlei avonduren mee, maar uiteindelijk komen de drie gelukkig weer veilig thuis.

Elsa Beskows boeken geven de waldorf sfeer heel mooi weer

Okke Nootje en Doppejan is net als al Else Beskows boeken een ontzetten lief en sfeervol prentenboek dat heel geschikt is voor peuters en kleuters. Het heeft prachtige grote platen die het verhaal in een sprookjesachtige sfeer mooi in beeld brengen. Echt een lust voor het oog.

In de prentenboeken van Elsa Beskow speelt de natuur en de cyclus van de seizoenen een belangrijke rol. Je waant je even in een van de vele sprookjesbossen van het Zweedse platteland.

De prentenboeken van Elsa Beskow zijn al vele jaren geleden door de waldorf scholen in het hart gesloten. Ze lijken daarom haast verweven met het waldorf onderwijs of de waldorf opvoeding, maar ze zijn natuurlijk voor iedereen leuk.

Wie was Elsa Beskow?

Elsa Maartman was al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schrijven. Ze volgde kunstonderwijs aan de technische school in Stockholm. Daarna ging ze als tekenlerares werken aan de middelbare school in Djursholm. Daar ontmoette ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

Vanaf 1894 leverde Elsa Beskow bijdragen voor Jultomten, een Zweeds tijdschrift voor kinderen. Van 1897 tot 1952 maakte ze in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen daarin een belangrijke rol. Vaak kregen elementen uit de sprookjeswereld, zoals elfen of kabouter, een belangrijke rol in haar boeken. In dit boek is dat ook zo. Ocke, Nutta och Pillerill, de oorspronkelijke Zweedse titel van dit boek, schreef ze in 1939.

Ze werd de bekendste jeugdauteur in Zweden en veel van haar boeken werden klassiekers en worden nog steeds voortdurend herdrukt. Naast alle prentenboeken die ze maakte, illustreerde ze ook ABC-boeken en liedjesboeken voor Zweedse scholen.

Okke Nootje en Doppejan is vertaald naar het Nederlands en te koop via uitgeverij Christofoor.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>