Het Zonne ei van Elsa Beskow, een droom van een prentenboek 

Het Zonne ei is een echte klassieker

Het Zonne ei van Elsa Beskow is met recht een klassieker te noemen. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1932 in het Zweeds, de moedertaal van de schrijfster en tekenares van dit boek.

In Het Zonne ei zien we hoe een klein roodharig elfje de seizoenen beleeft en hoe ze de dieren in het bos helpt. Tot ze, op een dag, iets heel bijzonders vindt. Het groot, geel en rond. Het elfje wil dit “ei” dolgraag terug brengen naar de vogel van wie het is. Maar hoe ze ook zoekt, ze kan niet vinden waar het ei vandaan komt en thuis hoort. Totdat de vink het raadsel oplost, omdat hij dit ei wel kent van zijn verre reizen. Natuurlijk gaat het verhaal nog verder, maar wie werkelijk wil weten hoe het afloopt, moet het boek zelf maar lezen.

Elsa Beskows boeken geven de waldorf sfeer heel mooi weer

Het Zonne ei is net als al Else Beskows boeken een ontzetten lief en sfeervol prentenboek dat heel geschikt is voor peuters en kleuters. Het heeft prachtige grote platen die het verhaal in een sprookjesachtige sfeer mooi in beeld brengen. Echt een lust voor het oog.

In de prentenboeken van Elsa Beskow speelt de natuur en de cyclus van de seizoenen een belangrijke rol. Je waant je even in een van de vele sprookjesbossen van het Zweedse platteland.

De prentenboeken van Elsa Beskow zijn al vele jaren geleden door de waldorf scholen in het hart gesloten. Ze lijken daarom haast verweven met het waldorf onderwijs of de waldorf opvoeding, maar ze zijn natuurlijk voor iedereen waardevol.

Wie was Elsa Beskow?

Elsa Maartman was al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schrijven. Ze volgde kunstonderwijs aan de technische school in Stockholm. Daarna ging ze als tekenlerares werken aan de middelbare school in Djursholm. Daar ontmoette ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

Vanaf 1894 leverde Elsa Beskow bijdragen voor Jultomten, een Zweeds tijdschrift voor kinderen. Van 1897 tot 1952 maakte ze in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen daarin een belangrijke rol. Vaak kregen elementen uit de sprookjeswereld, zoals elfen of kabouter, een belangrijke rol in haar boeken. Solägget, de oorspronkelijke Zweedse titel van Het Zonne ei, schreef ze in 1932.

Ze werd de bekendste jeugdauteur in Zweden en veel van haar boeken werden klassiekers en worden nog steeds voortdurend herdrukt. Naast alle prentenboeken die ze maakte, illustreerde ze ook ABC-boeken en liedjesboeken voor Zweedse scholen.

Het Zonne ei is 1982 vertaald naar het Nederlands en door uitgeverij Christofoor uitgebracht. Op het moment van het schrijven van dit artikel is het boek opnieuw in herdruk.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>