Het verhaal van het kleine, kleine oude vrouwtje van Elsa Beskow 

Het verhaal van het kleine, kleine oude vrouwtje is een echte klassieker

Het verhaal van het kleine, kleine oude vrouwtje van Elsa Beskow is met recht een klassieker te noemen. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1897 in het Zweeds, de moedertaal van de schrijfster en tekenares van dit boek. Het is het eerste boek dat Elsa Beskow ooit schreef.

In Het verhaal van het kleine, kleine oude vrouwtje zijn bijna alle dingen klein. Van het vrouwtjes zelf tot haar kleine, kleine stoeltje toe. Die dubbele verkleining geeft het boek een heel zachte en lieflijke toon. Als het oude vrouwtje dan plots boos wordt, is dat aan de ene kant een fikse wending in het verhaal en aan de andere kant is het voor de kinderen vast en zeker herkenbaar. Zij zullen net als de kat weleens iets doen wat niet op prijs gesteld wordt en soms kan vader of moeder dan het geduld verliezen. Het geruststellende einde maakt het allemaal goed.

Elsa Beskows boeken geven de waldorf sfeer heel mooi weer

Het verhaal van het kleine, kleine oude vrouwtje is net als al Else Beskows boeken een ontzetten lief en sfeervol prentenboek dat heel geschikt is voor peuters en kleuters. Het heeft prachtige grote platen die het verhaal in een sprookjesachtige sfeer mooi in beeld brengen. Echt een lust voor het oog.

In de prentenboeken van Elsa Beskow speelt de natuur en de cyclus van de seizoenen een belangrijke rol. Je waant je even in een van de vele sprookjesbossen van het Zweedse platteland.

De prentenboeken van Elsa Beskow zijn al vele jaren geleden door de waldorf scholen in het hart gesloten. Ze lijken daarom haast verweven met het waldorf onderwijs of de waldorf opvoeding, maar ze zijn natuurlijk voor iedereen waardevol.

Wie was Elsa Beskow?

Elsa Beskow was al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schrijven. Ze volgde kunstonderwijs aan de technische school in Stockholm. Daarna ging ze als tekenlerares werken aan de middelbare school in Djursholm. Daar ontmoette ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

Vanaf 1894 leverde Elsa Beskow bijdragen voor Jultomten, een Zweeds tijdschrift voor kinderen. Van 1897 tot 1952 maakte ze in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. Het verhaal van het kleine, kleine oude vrouwtje was het allereerste prentenboek dat ze maakte. De natuur en sprookjesfiguren speelden in haar boeken een belangrijke rol. Vaak kregen elementen uit de sprookjeswereld, zoals elfen of kabouter, een belangrijke rol in haar boeken. Sagan om den lilla, lilla gumman, de oorspronkelijke Zweedse titel van Het verhaal van het kleine, kleine oude vrouwtje, schreef ze in 1897.

Ze werd de bekendste jeugdauteur in Zweden en veel van haar boeken werden klassiekers en worden nog steeds voortdurend herdrukt. Naast alle prentenboeken die ze maakte, illustreerde ze ook ABC-boeken en liedjesboeken voor Zweedse scholen.

Het verhaal van het kleine, kleine oude vrouwtje is vertaald naar het Nederlands en is te koop bij uitgeverij Christofoor.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>