Het verhaal van de seizoenen in beelden verteld
In het verhaal van de wortelkindertjes neemt Sibylle von Olfers je mee door de seizoenen en dat doet ze op een bijzondere manier. De planten worden in het begin voorgesteld als wortelkinderen die net voor de lente begint door moeder aarde gewekt worden. Het is tijd om kun kleertjes te naaien voor de komende lente!
Als de lente er eenmaal is, lopen ze met elkaar in een lange stoet de aarde uit en moeder aarde neemt afscheid van ze. Ze laten hun bloemen zien aan de wereld en ze spelen en dansen in de warme zon.
Als uiteindelijk de herfst weer komt, keren ze allemaal terug naar moeder aarde voor hun winterslaap. Totdat moeder aarde hen weer zal wekken als de nieuwe lente komt.
De belevingswereld van het jonge kind
Deze manier van vertellen over de seizoenen past heel goed bij peuters en kleuters. De details en werkelijke kennis hoeven ze nog niet te weten en meestal zijn ze er ook nog niet in geïnteresseerd. Juist deze bijna sprookjesachtige fantasiebeelden spreken tot hun verbeelding en dit zorgt dat een peuter of kleuter een gevoel krijgt voor hoe de dingen werken. Veel later, als het kind ouder is, kan dat gevoel dan aangevuld worden met de bijbehorende kennis.
Het boek is zowel qua tekst als qua afbeelding wat oubollig en dat is niet zo gek, want het is ondertussen meer dan 100 jaar oud. Tegelijkertijd zijn het verhaal en de sfeervolle platen heel sfeervol en tijdloos mooi. Dit boek is een pareltje voor in de kast, zowel voor thuis als in de klas.
Over de schrijfster en tekenares
Sibylle von Olfers was kunstlerares en non en ze werkte als schrijfster en illustrator van kinderboeken. Het verhaal van de wortelkindertjes is haar meest bekende werk, dat voor het eerst uitkwam in 1906 onder de titel Etwas von den Wurzelkindern.
Haar andere werken waren:
- Was Marilenchen erlebte (in 1905)
- Mummelchen und Pummelchen. Eine Hasengeschichte in sieben Bildern (in 1906)
- Butze Butze Bübchen (in 1906)
- Prinzeßchen im Walde (in 1909)
- Windchen (in 1910)
- König Löwes Hochzeitsschmaus (in 1912)
- Brumm-Brumm-Bärchen (in 1912)
- Im Schmetterlingsreich (in 1916)