Het huis van meneer Peter van Elsa Beskow is hartverwarmend 

Het huis van meneer Peter is een echte klassieker

Het huis van meneer Peter van Elsa Beskow is met recht een klassieker te noemen. Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1949 in het Zweeds, de moedertaal van de schrijfster en tekenares van dit boek.

In dit boek zien we hoe meneer Peter op allerlei manieren een bijdrage levert aan de gemeenschap, maar desondanks van de plaatselijke veldwachter te horen krijgt dat zijn huis afgebroken moet worden als het niet snel opgeknapt wordt. Meneer Peter zit met de handen in het haar, want hij heeft geen geld om zijn huis op te knappen. De kinderen uit de buurt besluiten hem te helpen.

Elsa Beskows boeken geven de waldorf sfeer heel mooi weer

Het huis van meneer Peter is net als al Else Beskows boeken een ontzetten lief en sfeervol prentenboek dat heel geschikt is voor peuters en kleuters. Het heeft prachtige grote platen die het verhaal in een sprookjesachtige sfeer mooi in beeld brengen. Echt een lust voor het oog.

In de prentenboeken van Elsa Beskow speelt de natuur en de cyclus van de seizoenen meestal een heel belangrijke rol. In dit boek gaat het om andere dingen, zoals vriendschap, voor wat hoort wat en de kracht van samenwerken.

De prentenboeken van Elsa Beskow zijn al vele jaren geleden door de waldorf scholen in het hart gesloten. Ze lijken daarom haast verweven met het waldorf onderwijs of de waldorf opvoeding, maar ze zijn natuurlijk voor iedereen waardevol.

Wie was Elsa Beskow?

Elsa Maartman was al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schrijven. Ze volgde kunstonderwijs aan de technische school in Stockholm. Daarna ging ze als tekenlerares werken aan de middelbare school in Djursholm. Daar ontmoette ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

Vanaf 1894 leverde Elsa Beskow bijdragen voor Jultomten, een Zweeds tijdschrift voor kinderen. Van 1897 tot 1952 maakte ze in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen daarin een belangrijke rol. Vaak kregen elementen uit de sprookjeswereld, zoals elfen of kabouter, een belangrijke rol in haar boeken. Herr Peters hus schreef ze in 1949. Het was een van haar laatste boeken.

Ze werd de bekendste jeugdauteur in Zweden en veel van haar boeken werden klassiekers en worden nog steeds voortdurend herdrukt. Naast alle prentenboeken die ze maakte, illustreerde ze ook ABC-boeken en liedjesboeken voor Zweedse scholen.

Het huis van meneer Peter is lang geleden vertaald naar het Nederlands en uitgebracht door Christofoor, maar het is niet meer te koop. Als je geluk hebt, vind je het nog tweedehands of bij de plaatselijke bibliotheek.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>