Hansje in het bessenland van Elsa Beskow is zó leuk! 

Hansje in het bessenland is een echte klassieker

Hansje in het bessenland van Elsa Beskow is met recht een klassieker te noemen. Het boek werd uitgebracht in 1901 in het Zweeds, de moedertaal van de schrijfster en tekenares van dit boek. Het was één van haar eerste boeken. Toen het voor het eerst naar het Nederlands vertaald werd, kreeg het de titel Peters avontuur in het bosbessenbos. Van die oude versie zie je de voorkant op de foto bij dit artikel.

Als Hansjes moeder jarig is, wil Hansje als verjaardagcadeau bessen voor haar plukken. Hij neemt een mandje mee en gaat het bos in. Maar tot zijn grote verdriet kan hij geen bessen vinden. Als hij teleurgesteld gaat zitten huilen, staat er ineens een kabouter voor hem die hem zegt te zullen helpen.

Elsa Beskows boeken geven de waldorf sfeer heel mooi weer

Hansje in het bessenland is net als al Else Beskows boeken een ontzetten lief en sfeervol prentenboek dat heel geschikt is voor peuters en kleuters. Het heeft prachtige grote platen die het verhaal in een sprookjesachtige sfeer mooi in beeld brengen. Echt een lust voor het oog.

In de prentenboeken van Elsa Beskow speelt de natuur en de cyclus van de seizoenen een belangrijke rol. Je waant je even in een van de vele sprookjesbossen van het Zweedse platteland.

De prentenboeken van Elsa Beskow zijn al vele jaren geleden door de waldorf scholen in het hart gesloten. Ze lijken daarom haast verweven met het waldorf onderwijs of de waldorf opvoeding, maar ze zijn natuurlijk voor iedereen erg leuk om te kijken, te lezen en voor te lezen.

Wie was Elsa Beskow?

Elsa Maartman was al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schrijven. Ze volgde kunstonderwijs aan de technische school in Stockholm. Daarna ging ze als tekenlerares werken aan de middelbare school in Djursholm. Daar ontmoette ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

Vanaf 1894 leverde Elsa Beskow bijdragen voor Jultomten, een Zweeds tijdschrift voor kinderen. Van 1897 tot 1952 maakte ze in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen daarin een belangrijke rol. Vaak kregen elementen uit de sprookjeswereld, zoals elfen of kabouter, een belangrijke rol in haar boeken. Puttes äventyr i blåbärsskogen, de oorspronkelijke Zweedse titel van Hansje in het bessenland, schreef ze in 1901.

Ze werd de bekendste jeugdauteur in Zweden en veel van haar boeken werden klassiekers en worden nog steeds voortdurend herdrukt. Naast alle prentenboeken die ze maakte, illustreerde ze ook ABC-boeken en liedjesboeken voor Zweedse scholen.

Hansje in het bessenland is vertaald naar het Nederlands en door uitgeverij Christofoor uitgebracht. Het boek is nog steeds te koop. Het is een droom van een prentenboek dat eigenlijk in elke klas en in elk huis met jonge kinderen te vinden zou moeten zijn.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>