Antroposofische weekspreuk week 25 van Rudolf Steiner 

De eerste herfstweek is aangebroken

Nu de herfst is aangebroken is de tijd van buiten luieren en de zon aanbidden echt voorbij. De wereld trekt zich in zichzelf terug en wij mogen hetzelfde doen. Waar het buiten ons lijkt alsof de wereld zich opmaakt voor haar winterslaap, worden wij mensen juist wakkerder en bewuster als die uiterlijke stilte zich aandient. In ons dragen we de warmte van de zomer nog met ons mee en dat zal ons de kracht geven om de winter goed door te komen.

Precies daarover gaat ook de antroposofische weekspreuk van Steiner voor deze week:

De spreuk van week 25

Ich darf nun mir gehören
Und leuchtend breiten Innenlicht
In Raumes- und in Zeitenfinsternis.
Zum Schlafe drängt natürlich Wesen,
Der Seele Tiefen sollen wachen
Und wachend tragen Sonnengluten
Im kalte Winterfluten.

Bij welke data hoort weekspreuk week 25?

Rudolf Steiner gebruikte voor zijn weekindeling voor de weekspreuken een andere indeling dan die we gewend zijn te gebruiken in onze kalendertelling. Hij begon met tellen op het moment van de Paasstemming en telt van daaruit door.
De weekspreuk van week 25 uit het originele boek is daardoor bedoeld voor de dagen 22 september, 23 september, 24 september, 25 september, 26 september, 27 september en 28 september.

Eigenlijk zouden we elk jaar opnieuw de kalender passend moeten maken naar de feestdagen, zodat de weekspreuken die op de feestdagen vallen precies zo uitkomen en de weken eromheen ook zo vallen zoals Steiner ze ooit bedacht. Dat kan een beetje anders zijn dan de data die gegeven zijn, omdat bijv. Pasen en Pinksteren niet altijd op dezelfde datum vallen. Voor dit artikel is dat niet handig, omdat het dan jaarlijks opnieuw aangepast zou moeten worden. Daarom staan hierboven de data zoals ze bij de oorspronkelijke spreuken opgegeven zijn.

De weekspreuken als houvast

De weekspreuken van Rudolf Steiner bieden een stevig houvast om te gaan ervaren hoe de ontwikkeling van ons als mens gekoppeld is aan het ritme van de seizoenen. En aan hoe we samen, natuur en mens, op onze eigen manier door het jaar heen bewegen.

Naast de weekspreuken zijn er natuurlijk ook andere gebruiken en manieren om het ritme van het jaar te beleven en een plek in je leven te geven.

Wil je regelmatig een mail ontvangen met de weekspreuk en ook met ideeën om het ritme van het jaar op een andere manier te beleven? Meld je dan hieronder aan voor de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen.

Ontvang de Gratis E-cursus

De natuur nodigt ons uit om met haar mee te bewegen. De veranderingen van de seizoenen maken dat heel goed zichtbaar en voelbaar.


In de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen ontdek je hoe je stap voor stap thuis de Waldorf sfeer creëert, met de jaarcyclus als uitgangspunt.


Klik hieronder om je aan te melden en direct te beginnen.

>