De herfst is op komst
Het is net september en de verandering in weer en sfeer is duidelijk merkbaar in de natuur. In de spreuk van deze week schrijft Steiner over de zo bekende ochtendmist die in deze tijd van het jaar vaak zichtbaar is. Zeker op mooie dagen, waarbij de herfstige mist in de ochtend een bijzondere tegenstelling oplevert met de nog zonnige middag van de nazomer.
Die tegenstelling is niet alleen in het weer en in de natuur om ons heen te zien. We kunnen hem ook in ons eigen innerlijk waarnemen.
Precies daarover gaat ook de antroposofische weekspreuk van Steiner voor deze week:
De spreuk van week 23
Es dämpfet herbstlich sich
Der Sinne Reizesstreben
In Lichtesoffenbarung mischen
Der Nebel dumpfe Schleier sich.
Ich selber schau in Raumesweiten
Der Herbstes Winterschlaf.
De Sommer hat an mich
Sich selber hingegeben.
Het in volle overgave naar buiten gaan is aan haar einde gekomen. Het is tijd om langzaamaan terug naar binnen te keren en ons weer meer met onze binnenwereld bezig te houden in plaats van vooral met de buitenwereld.
In de herfst en winter vind je jezelf door naar binnen te keren, door daar op zoek te gaan naar welk innerlijk vuur de zomer op onbewuste laag in je heeft aangewakkerd. Het zaad dat daar in die onbewuste laag gezaaid is, mag je nu met bewustzijn water gaan geven en later uitgroeien tot iets dat vrucht schenkt aan jezelf, de mensen om je heen en de wereld als geheel.
In de stille tijd kunnen door dit proces uiteindelijk je persoonlijke groei en ontwikkeling en dat wat je de wereld te bieden hebt samenkomen.
Bij welke data hoort weekspreuk week 23?
Rudolf Steiner gebruikte voor zijn weekindeling voor de weekspreuken een andere indeling dan die we gewend zijn te gebruiken in onze kalendertelling. Hij begon met tellen op het moment van de Paasstemming en telt van daaruit door.
De weekspreuk van week 23 uit het originele boek is daardoor bedoeld voor de dagen 8 september, 9 september, 10 september, 11 september, 12 september, 13 september en 14 september.
Eigenlijk zouden we elk jaar opnieuw de kalender passend moeten maken naar de feestdagen, zodat de weekspreuken die op de feestdagen vallen precies zo uitkomen en de weken eromheen ook zo vallen zoals Steiner ze ooit bedacht. Dat kan een beetje anders zijn dan de data die gegeven zijn, omdat bijv. Pasen en Pinksteren niet altijd op dezelfde datum vallen. Voor dit artikel is dat niet handig, omdat het dan jaarlijks opnieuw aangepast zou moeten worden. Daarom staan hierboven de data zoals ze bij de oorspronkelijke spreuken opgegeven zijn.
De weekspreuken als houvast
De weekspreuken van Rudolf Steiner bieden een stevig houvast om te gaan ervaren hoe de ontwikkeling van ons als mens gekoppeld is aan het ritme van de seizoenen. En aan hoe we samen, natuur en mens, op onze eigen manier door het jaar heen bewegen.
Naast de weekspreuken zijn er natuurlijk ook andere gebruiken en manieren om het ritme van het jaar te beleven en een plek in je leven te geven.
Wil je regelmatig een mail ontvangen met de weekspreuk en ook met ideeën om het ritme van het jaar op een andere manier te beleven? Meld je dan hieronder aan voor de gratis cursus Op Reis door de Seizoenen.